Najčešće postavljana pitanja

U KOJIM SLUČAJEVIMA SE KORISTI SINOMARIN?

Sinomarin proizvodi su 100% prirodni proizvodi na bazi hipertonične otopine morske vode (2.3% koncentracije morske soli i bogate mineralnim solima i elementima u tragovima). Idealno su rješenje za ublažavanje nazalne kongestije prirodnim putem (od obične prehlade, peludne groznice, zagađenja i slično). Sinomarin proizvodi čiste nosnu šupljinu ispirajući višak sluzi, alergene, infektivne agense, zagađivače i druge nečistoće, pružajući pomoć pri zaštiti od infekcija nosa i daljih komplikacija uha, grla i nosa. Mogu se koristiti redovno radi održavanja zdravlja nosa (pogledajte svaki pojedinačni proizvod za više detalja). Takođe mogu da se koriste pojedinačno ili u kombinaciji sa medicinskim tretmanima.


ZAŠTO SINOMARIN PROIZVODI SADRŽE SPECIFIČAN RASTVOR SOLI OD 2.3%?

Čista morska voda sadrži koncentraciju morske soli između 3.1% i 3.8%. Iako je veoma efikasna u ublažavanju simptoma začepljenosti nosa, vraćanju nazalnog disanja i funkcije nosa, ona iritira nos i neugodna je za upotrebu. 2.3% rastvor soli (NaCl) optimalna je koncentracija koja čini proizvode veoma efikasnim, ali i ugodnim za upotrebu, uz održavanje značajnih koncentracija mineralnih soli i elemenata u tragovima. Lansiran na tržište prije 20 godina kao prvi ikada hipertonični proizvod sa morskom vodom za njegu nosa, Sinomarin već 20 godina ima patent nad ovim proizvodom.

ZAŠTO BI TREBALO DA KORISTIM HIPERTONIČNU OTOPINU UMJESTO IZOTONIČNE OTOPINE ZA NOS?

Izotonične otopine pogodne su za čišćenje nosa, ali one nemaju svojstvo dekongestiva; do toga dolazi jer imaju istu koncentraciju soli kao i tkivo nosa (0.9%NaCl). Hipertonične otopine imaju veću koncentraciju soli od tkiva nosa; osim čišćenja nosa, djeluju na ublažavanje začepljenosti nosa putem prirodnog mehanizma osmoze. Kada je nos začepljen, viša koncentracija soli pomaže kod izvlačenja viška vode iz natečenog nosnog tkiva, ublažavajuči začepljenost nosa i vraćajući nazalno disanje prirodnim putem.

 

Budući da je hipertoničan, Sinomarin ublažava začepljenost nosa tako što izvlači višak vode iz natečenog tkiva nosa, vraajui nazalno disanje prirodnim putem. Dodatno, Sinomarin razrjeđuje nazalnu sluz što olakšava njeno uklanjanje i pomaže u obnavljanju prirodne funkcije tkiva nosa. Efikasnost i superiornost hipetoničnih rastvora klinički je dokumentovana.

KOJI SU SASTOJCI SINOMARINA?

Svi Sinomarin proizvodi sastoje se od morske vode u koncentraciji 2.3% NaCl (70% morska voda : 30% pročišćene vode), odnosno hipertonični su. Stoga su Sinomarin proizvodi bogati morskim prirodnim mineralima, solima i elementima u tragovima. Brojni proizvodi obogaćeni su dodatnim, potpuno prirodnim sastojcima za pojačano djelovanje samih proizvoda kao što su ekstrakti morskih algi. Sinomarin proizvodi su 100% prirodni, bez droga, aditiva i prezervativa.

DA LI JE SINOMARIN/HIPERTONIČNI RASTVOR BEZBIJEDAN ZA MOJU BEBU?

Sinomarin je jedino 100% prirodno, bezbijedno i efikasno rješenje za ublažavanje začepljenosti nosa vaše bebe i tanke viskozne sluzi tako da se ona lako eliminiše. Može vam pomoći da izbjegnete upotrebu medicinskih dekongestiva, ali i u sprječavanju razvoja sekundarnih infekcija poput otitisa. Takoše ga možete koristiti u redovnoj higijeni nosa vaše bebe i održavanja zdravlja. (Pogledajte pojedinačne proizvode za starosne granice).

 

DA LI MOGU DA KORISTIM SINOMARIN ZA VRIJEME TRUDNOĆE I DOJENJA?

Sinomarin proizvodi su 100% prirodni, bez konzervansa, droga i aditiva, te su bezbijedni za korištenje tokom trudnoće i dojenja.

*osim Sinomarin proizvoda za ublažavanje simptoma prehlade i gripa zbog prisustva eukaliptusa i timijana.

DA LI SE SINOMARIN PROIZVODI MOGU KORISTITI U KOMBINACIJI SA MEDICINSKIM TRETMANIMA?

Svi Sinomarin proizvodi mogu se kombinovati sa medicinskim tretmanima (npr. lokalni dekongestivi, kortikosteroidi, antihistaminici) radi poboljšanja učinkovitosti liječenja. Konsultujte se sa svojim ljekarom ili farmaceutom.

ČUO SAM DA HIPERTONIČNE OTOPINE ISUŠUJU TKIVO NOSA?

Uobičajena je zabluda da hipertonične otopine isušuju nos zbog prisustva soli, dok zapravo, voda koja se izvlači iz natečenog tkiva nosa (mehanizam osmoze) djeluje na način da hidrira površinu nosnog tkiva.

KO MOŽE KORISTITI SINOMARIN PROIZVODE?

Svi Sinomarin proizvodi su 100% prirodni, bez droga, aditiva ili konzervansa što ih čini bezbijednim i pogodnim za sve, uključujući bebe, trudnice i dojilje, kao i sve druge kod kojih su medicinski dekongestivi kontraindicirani**.

**Sinomarin Cold & Flu Relief i Sinomarin Plus Algae Cold & Flu Relief su proizvodi koji se ne preporučuju tokom trudnoće i dojenja. Molimo Vas pročitajte upustva za pojedinačne proizvode za starosnu granicu tokom korištenja proizvoda kao i za moguće kontraindikacije.

ODAKLE DOLAZI MORSKA VODA KORIŠTENA U SINOMARIN PROIZVODIMA?

Morska voda koja se koristi u svim Sinomarin proizvodima dolazi iz zaliva Cancale koji leži na francuskoj obali Bretanje. Ovo područje je poznato po izuzetnom rasponu plime i oseke koja prelazi 15 metara, kao i po jakim morskim strujama. Morska voda se kontinuirano obnavlja i obogaćuje, nije kontaminirana i rezultira izvanrednom kvalitetom morske vode. Kako bi se osigurao kvalitet, ovo područje pomno nadgledaju zvanični lokalni kontrolni organi.

MOŽE LI SE ISTA BOCA SINOMARINA KORISTITI ZA ČITAVU PORODICU?

Ne preporučuje se korištenje iste bočice za više osoba zbog rizika od unakrsne infekcije. Ne bi trebalo koristiti ni istu bočicu, a različite nastavke za nos iz istog razloga.

 

KAKO SU SINOMARIN PROIZVODI KLASIFIKOVANI?

Sinomarin proizvodi su medicinski proizvodi sa oznakom CE u skladu sa zahtjevima Direktive Evropske Unije 93/42.